ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

Οι παραδοσιακές φορεσιές – και όχι στολές – που φορούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα τμήματα παραδοσιακού χορού του Συλλόγου μας, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τη λαϊκή ενδυμασία από κάθε γωνιά της χώρας μας.
Κάθε τόπος έχει τη δική του φορεσιά, με χαρακτηριστικά που αποκαλύπτουν την ιστορία, τις συνήθειες και την κοινωνική δομή των ανθρώπων του. Μέσα από τα χρώματα, τα υφάσματα, τα κεντήματα και τη διακόσμηση, ξεδιπλώνεται η αισθητική και η οργάνωση της κοινότητας.
Ακόμα και τα συμπληρωματικά στοιχεία της φορεσιάς – υποδήματα, κοσμήματα, κεφαλόδεσμοι, ακόμα και ψιμυθίωση – αποκαλύπτουν στοιχεία για την κοινωνική τάξη, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση εκείνου που τη φορά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το μήκος της φουστανέλας, που διέφερε από τόπο σε τόπο: στους Ρουμελιώτες ήταν πάνω από το γόνατο, ενώ στην Πελοπόννησο έπεφτε λίγο πιο κάτω.
Οι γυναικείες φορεσιές λειτουργούσαν ως κώδικας επικοινωνίας, αποκαλύπτοντας εάν μια γυναίκα ήταν ελεύθερη, αρραβωνιασμένη, παντρεμένη με ή χωρίς παιδιά ή χήρα. Ακόμα και η ποσότητα των κοσμημάτων της μπορούσε να υποδηλώνει την οικονομική της κατάσταση και την καταγωγή της.
Η λαϊκή ενδυμασία δεν ήταν τυχαία· επηρεαζόταν από τη γεωγραφική θέση κάθε περιοχής. Ένας ορεινός τόπος, ένας πεδινός, ένας παραθαλάσσιος ή ένας παραλίμνιος διέθετε ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες, όπως και το επάγγελμα των κατοίκων του: αν ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι ή ψαράδες, η φορεσιά τους αντανακλούσε τη ζωή και τις ανάγκες τους.
Στα δικά μας τμήματα παραδοσιακών χορών, που δεν φέρουν τοπικό χαρακτήρα, έχουμε την ευκαιρία να φορέσουμε φορεσιές από διαφορετικές περιοχές, αγκαλιάζοντας τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας μέσα από την ενδυμασία της.
Ένα τέτοιο δείγμα από φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας μας, προβάλλεται από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο σε κάθε ευκαιρία, με αποκορύφωμα τη μεγάλη εκδήλωση του τμήματος παραδοσιακών χορών στις 21 Ιουνίου. Μια γιορτή της λαϊκής κληρονομιάς που φέρνει στο προσκήνιο τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης!








