ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Χαρακτηριστικό στοιχείο του καλοκαιριού είναι τα πανηγύρια!
Tα πανηγύρια έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, όταν οι Έλληνες τιμούσαν τους θεούς τους με λατρευτικές τελετές και εορτές. Με την έλευση του Χριστιανισμού, αυτές οι παραδόσεις συνδέθηκαν με την τιμή των αγίων και της Παναγίας.
Τα σύγχρονα πανηγύρια διατηρούν αυτή τη διπλή φύση, συνδυάζοντας το θρησκευτικό στοιχείο με τη διασκέδαση και τη σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών.
Στα παλαιότερα χρόνια ήταν λιγοστές οι ευκαιρίες για διασκέδαση.
Το Πανηγύρι του χωριού ήταν σημαντική ευκαιρία!
Τα Πανηγύρια άρχιζαν με τη γιορτή του Αη-Γιώργη και τέλειωναν με τη γιορτή του Αη-Δημήτρη.
Τα μεγαλύτερα όμως ήταν αυτά του καλοκαιριού με πρώτο του Προφήτη Ηλία!
Του Αη- Λια, όπως το λέγανε, θα ξαναβρεθούμε, υπόσχονταν!
Εκεί γύρω στις 15 Ιουλίου ανέβαιναν τα κοπάδια στα ορεινά,έπαιρναν και οι εργαζόμενοι τις άδειές τους και γύριζαν στα χωριά τους για το μεγάλο αντάμωμα στον Αη-Λιά!
Οι οικογένειες ξανάσμιγαν!
Οι μεγαλύτεροι χαίρονταν παιδιά και εγγόνια. Οι αρραβωνιασμένοι και οι φρεσκοπαντρεμένοι ,οι νιόπαντροι, τραβούσαν τα βλέμματα! Οι νέοι και οι νιές είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν, να αναζητήσουν το ταίρι τους!
Είναι πολλά τα ζευγάρια που ειδώθηκαν στο πανηγύρι και "στείλανε" το προξενιό!
Φυσικά, μέχρι σήμερα, στα πανηγύρια οι άνθρωποι, και ιδίως οι νεότεροι, φλερτάρουν και ερωτεύονται. Η διαδικασία του χορού, βοηθά πολύ τα σώματα και τις ψυχές να πλησιάσουν.
Κάθε πανηγύρι, από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, µέχρι και τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Επτάνησα, είναι µια πρόσκληση να βιώσουµε την αυθεντική Ελλάδα, να µοιραστούµε στιγµές και να γίνουµε µέρος µιας κοινότητας που χορεύει στον ρυθµό της παράδοσης.
Τα καλοκαιρινά πανηγύρια στην Ελλάδα δεν είναι απλά εορτές. Αποτελούν έναν ζωντανό δεσμό με το παρελθόν, ένα παράθυρο στον πλούσιο πολιτισμό και την παράδοση της χώρας, και μια ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση και χαρά.
Για τους επισκέπτες, η συμμετοχή σε ένα πανηγύρι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουν την αυθεντική πλευρά της Ελλάδας και να βιώσουν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των Ελλήνων.
Όλοι γίνονται µια µεγάλη παρέα, που γλεντά και χορεύει µέχρι το πρωί, σε ένα οικογενειακό κλίµα όπου κυριαρχούν η απλότητα και η χαρά.
Γιατί οι νέοι αγαπούν τα πανηγύρια
Για την Μυρτώ Στέλιου, graphic designer ετών 32, με έδρα της την Κυψέλη, τα πανηγύρια αποτελούσαν πάντα ένα σημαντικό γεγονός στην ζωή της, κι ας μη χόρευε.
Το να πηγαίνω σε πανηγύρια με φέρνει σε επαφή και επικοινωνία με τις ηπειρώτικες ρίζες μου και αυτό μου αρέσει. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο, ανεκτίμητο συναίσθημα.
Και η ηθοποιός Μιχαέλα Δάβιου, μόνιμη κάτοικος Αθήνας, με καταγωγή από την Τήνο, ετών 28, λέει ότι αγάπησε τα πανηγύρια από μια καλοκαιρινή βραδιά μετά την τελευταία επί Covid καραντίνα.
Όπως σημειώνει: «Ξαφνικά, μεγάλοι, νέοι, άγνωστοι, γνωστοί, γίναμε μια παρέα μεταξύ μας, αρχίσαμε να χορεύουμε. Μέχρι και πριν λίγο καιρό, φορούσαμε όλοι μάσκες, άρα αυτή η στιγμή είχε μεγάλη σημασία. Θυμάμαι συγκινήθηκα. Ήταν σχεδόν βακχικό να αγγίζεις και να ιδρώνεις με άλλα κορμιά που δεν τα ξέρεις και να χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτή την ένωση με τους άλλους ανθρώπους προσωπικά δεν τη βρίσκω σε κανένα μπαρ ή κλαμπ" Επίσης, λατρεύω την παραδοσιακή μουσική, τα νησιώτικα, τα σουβλάκια, τις πατάτες, την μοσχοβολιά της τσίκνας!».
H επικοινωνιολόγος και Διδάκτωρ στο Πάντειον Πανεπιστήμιο, Λήδα Τσενέ, σχολιάζει σχετικά: «Τα πανηγύρια πάντοτε κατείχαν μια ιδιαίτερη θέση στην παράδοση της Ελλάδας και αποτελούν μέρος της ταυτότητας, του brand μας ως προορισμού.
Σίγουρα όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κάποιο από αυτά, είτε γιατί κάποιος μας τράβηξε ως εκεί, είτε γιατί αποτελεί μέρος και απαραίτητη προϋπόθεση για να βιώσει κανείς την πολιτιστική/κοινωνική εμπειρία της επίσκεψης σε έναν τόπο -όπως για παράδειγμα στην Ικαρία-, είτε γιατί απλά τυχαίνει να είναι η σημαντικότερη έξοδος που μπορεί να κάνει ένας 16χρονος έφηβος στις οικογενειακές διακοπές του, είτε γιατί από FOMO (fear of missing out) πρέπει να πάμε και εμείς και να ποστάρουμε ότι “αισθανόμαστε χαρούμενοι στην τοποθεσία πανηγύρι στη Λόζα στην Αμοργό”.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις ότι η γενιά Z σνομπάρει τις παραδόσεις, βλέπουμε όλο και περισσότερους εκπροσώπους της να συμμετέχουν φυσικά και ψηφιακά σε αυτά τα μεγάλα γλέντια του Αυγούστου, όπου οι σμίγουν οι γενιές, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες.
Το ενδιαφέρον για αυτή τη μορφή παραδοσιακής διασκέδασης και συνεύρεσης, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής, η οποία καταγράφει όλα τα πανηγύρια που συμβαίνουν στη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και το θέμα που παρουσίασε η καλλιτεχνική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 60η Bienalle της Βενετίας. Και τα δύο, με διαφορετικό ίσως τρόπο, αντανακλούν το υβριδικό αποτύπωμα των ελληνικών πανηγυριών στις ζωές όλων μας». Πηγή: www.inkefalonia.gr
Σημείωση 1:Γενιά Ζ, γνωστή επίσης ως iGeneration, μεταμιλένιαλ, Quaranteens ή OnlineSchoolteens) είναι η δημογραφική ομάδα που διαδέχεται τη "γενιά Υ" (μιλένιαλ). Επί του παρόντος υπάρχουν πολλοί επιπλέον χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης για τον προσδιορισμό αυτής της ομάδας. Δεν υπάρχουν ακριβείς χρονολογίες για το πότε αυτή η ομάδα αρχίζει ή τελειώνει αλλά οι δημογράφοι και ερευνητές θέτουν ως αφετηρία τις γεννήσεις στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1997 έως το 2012. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα έτη γεννήσεων που προσδιορίζουν το τέλος αυτής της γενιάς.
Σημείωση 2:FOMOΤο ακρωνύμιο FOMO προέρχεται από τις λέξεις Fear Of Missing Out, δηλαδή αναφέρεται στο φόβο του να χάσω κάτι ή να αφήσω μια ευκαιρία να πάει χαμένη! Άκρως αγχωτικό συναίσθημα.