Υπερφόρτωση των παιδιών: Μήπως τους στερούμε την πραγματική παιδική ηλικία?

Τέλειωσε, εδώ και ένα μήνα, το σχολικό έτος. Τέλειωσαν και οι παραστάσεις ,οι αγώνες,οι κάθε είδους εξετάσεις!Πήραν και τους βαθμούς οι υποψήφιοι φοιτητές-φοιτήτριες..καιρός να χαλαρώσουν λίγο γονείς και παιδιά!

 'Ολοι διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά την πίεση που ασκήθηκε στα παιδιά και στις οικογένειές του  να προλάβουν όλες τις υποχρεώσεις τους!

Τώρα που έχουμε χρόνο,έστω λίγο, μήπως να σκεφτούμε τι κάνουμε με τα προγράμματα των παιδιών μας..?

Η Μπέττυ Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, γράφει:

Ο κόσμος είναι ανταγωνιστικός και η φαρέτρα των παιδιών πρέπει να είναι γεμάτη εφόδια!

 Εμείς οι γονείς νιώθουμε  την ανάγκη να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο: μαθήματα χορού, πιάνου ή κιθάρας, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και κολύμβηση και φυσικά δύο ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα.

 Η μέρα του παιδιού είναι υπερφορτωμένη. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχολείου και ταυτόχρονα πρέπει να αποδίδει και να αγχώνεται για όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες που το κατακλύζουν. 

Όμως μήπως χάνουν κάτι πολύτιμο; Μήπως  στερούμε από τα παιδιά μας ένα κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας; Μήπως τους στερούμε τον χρόνο για ανέμελο, ελεύθερο παιχνίδι;

Αγαπητοί γονείς, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας αναλογιστούμε: Τι είναι πραγματικά σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας; 

  • Η υπερβολική οργάνωση του ελεύθερου χρόνου προκαλεί άγχος, γιατί το παιδί δεν προλαβαίνει να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις εκνευρισμός. Και βέβαια ένα εξαντλημένο και εκνευρισμένο παιδί δεν έχει όρεξη για μάθηση.
  •  Πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι το παιδί δεν αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία του, όταν  κάθε στιγμή του είναι προκαθορισμένη. 
  • Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι μειώνεται και ο ποιοτικός χρόνος που περνάει η οικογένεια μαζί, ενώ πολλές φορές το παιδί πιέζεται για να μην απογοητεύσει τους γονείς του με την απόδοσή του σε τόσο πολλά διαφορετικά αντικείμενα.

Φυσικά και δεν πρέπει να καταργήσετε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες. 

Η ισορροπία είναι το κλειδί! 

Ας προσφέρουμε στα παιδιά μας ελεύθερο χρόνο για να παίξουν ελεύθερα, να χαζολογήσουν ακόμα και να βαρεθούν, γιατί έτσι θα αναπτύξουν την αυτονομία τους, θα ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης και θα εξερευνήσουν τον κόσμο με τους δικούς τους όρους.

 Ας επιτρέψουμε στα παιδιά μας να είναι …παιδιά!